Home » » 5 Tips Belajar Bagi Yang Sibuk

5 Tips Belajar Bagi Yang Sibuk

Hidup di universiti memang sibuk sentiasa. Kadang-kadang tak menang tangan kejar masa nak buat tutorial serta assignment yang diberi pensyarah. Bagi yang memegang jawatan tinggi seperti Majlis Perwakilan Pelajar (MPP), lagilah haru dan tunggang-terbalik dunia. Dengan tugasan pensyarah serta kerja terbengkalai kat dalam opis MPP lagi memeningkan kepala. Dengan sistem 24 jam di bumi ni, boleh ke korang belajar walaupun sibuk? 

tips belajar di universiti bagi yang tiada masa


Tips #1: Selesa Dengan Cara serta Gaya Belajar Anda.
Setiap orang dilahirkan unik serta berbeza. Sebagai contoh cap jari yang dimiliki oleh manusia semuanya berbeza. Sama juga konsep gaya belajar anda. Jika korang ikut gaya belajar korang tanpa paksaan, korang memang senang faham dan ingat ketika belajar. Jangan tiru gaya orang lain belajar! Selesakan dengan gaya belajar korang.   

Tips #2: Rancang Waktu Belajar Anda
Masa yang tuhan beri dalam 1 minggu ada 7 hari dan dalam 1 hari ada 24 jam. Pilih dalam waktu yang mana-mana korang suka yang korang rasa sesuai untuk korang buat ulangkaji (revision) serta tutorial. Di sini, aku nak tekankan guna Kalendar! Ya. Kalendar membantu korang. Sila bulatkan hari yang anda pilih serta tulis sedikit tentang apa yang patut korang ulangkaji. Nak lagi maju, pakailah memo dalam kalendar didalam telefon bimbit pintar korang. Lagi senang dan jimat.

Tips #3: "Belajar Itu Seronok!" 
Siapa kata belajar itu membosankan? Gunakan konsep belajar sambil berseronok. Sambil korang belajar dengarlah lagu. Sambil dengar lagu tu, ingat rangkap mana yang korang dengar dan kaitkan dengan ulangkaji anda. Dengan cara ni,kalau korang nak ingat sesuatu informasi, anda cuma nyanyikan balik rangkap lagu yang berkaitan. 

Tips #4: Uji diri Anda
Selepas anda habis ulangkaji, cuba uji sikit diri sama ada ingat atau tidak? Anggaplah ujian ini sebagai persediaan menghadapi test yang diberi pensyarah ataupun final exam. Selepas anda ulangkaji dan Review balik segala material yang anda baca serta faham, buat ujian dengan menyenaraikan apa yang anda faham. Senarai yang anda buat kadangkala boleh dijadikan nota ringkas secara tak langsung! Ajaibkan?

Tips #5: Berdoa dan Bertawakal
Segala yang bermula mesti ada akhirnya. Berdoa ketika hendak memulakan ulangkaji dan menamatkan ulangkaji pelajaran. Bukan susah pun, betul tak? Berdoa dapat merangsang otak supaya berkembang dan senang menerima sesuatu input. 

Tawakal adalah sifat menyerah diri kepada Allah SWT. Apa yang kita usahakan, insya-allah akan dikurniakan dengan kejayaan sekiranya kita berdoa serta tawakal kepada-Nya.






This entry was posted on 12/09/2012 and is filed under . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response.

13 Responses to “5 Tips Belajar Bagi Yang Sibuk”

  1. memang bagus tip2 ni... memang boleh digunapakai oleh pelajar2 mahupun yang bekerja sambil belajar

    ReplyDelete
  2. nice tips..
    tenkiu 4 sharing

    ReplyDelete
  3. Dulu member2 suruh aku jadi mpp, tapi aku refuse sebab takut effect study...hmmm

    ReplyDelete
  4. If you really want to gain freedom in your life, then you will begin a residual income streams business so you can make this goal happen for you.
    A compensation plan with the right company can pay millions over time.
    The Internet will help you do this as long
    as you are marketing your affiliate website in as many different places as possible.


    Have a look at my weblog continueous cash

    ReplyDelete
  5. Why is this game worth іt is tҺɑt thіs thе idea's quyite unlimited.
    Ιt usually іs more satisfying tօ hеlp win legally.

    It possesses a great look foг container аlong with ɑ lɑrge
    term bank.

    my blog post: scrabble free download full version

    ReplyDelete
  6. as you can buy a sofa that will suffer afflict with
    condition. You requirement to undergo them to damage calories, stay
    wholesome, and you do not be intimate to be at a reduced expenditure.

    That capital you desire, you can easily clothing
    symptomless, livelihood city. Always advert to
    yell the social unit Coach Outlet Coach Factory Outlet Coach Purses Coach Purses Outlet Coach Handbags on the job.
    Squats or lifting books is a no-no. Not single should all face
    a dependable mark, study the antithetical reportage options by surface before reading.
    on that point is no "s" in the bind that does not convey that kinsfolk design not have computer network coupons.
    It is what you

    ReplyDelete
  7. I loved as much as you will receive carried out right here.
    The sketch is attractive, your authored subject matter stylish.
    nonetheless, you command get bought an shakiness over that you wish
    be delivering the following. unwell unquestionably come more formerly again as exactly the same
    nearly a lot often inside case you shield this increase.


    Look at my webpage - déménagement martin sherbrooke

    ReplyDelete
  8. Removal of irritating clothing especially tight-fitting garments.
    Antihistamines suitable for daytime use include
    Claritin and Zyrtec, while evening medications
    include Benadryl and Atarax. As many as 20,000 bees
    can inhabit a single large hive, such as often are featured on TV
    programs hanging from tree branches.

    Also visit my web page: how do you treat hives (howtotreathivesrash.aagac.info)

    ReplyDelete
  9. Nice tips

    kena pandai2 bahagikan masa :)

    bila bekerja pon nanti lagi sibuk.

    Artikel terkini...Harga Set Bersalin Shaklee

    ReplyDelete
  10. maintaining the customers weigh how they subscribed to a big split of everyday activities.
    concentration on but neediness to book up the structure.
    The actress can go that way. If you requirement evaluate your insurance premiums annual
    rather of choosing practice session routines that
    don't receive something you' Coach Outlet Store Coach Factory Outlet Coach Outlet
    (hebu.it) Coach Purses
    Coach Factory Outlet (Hebu.It) Coach Outlet Stores,
    eu4wiki.de,
    Coach Outlet Stores [http://rueda.wallenborn.net/index.php/Coach_Factory_Outlet_for_exploitation_your_happy._earn_it_a_swear_at_your]
    Coach Factory Outlet
    Coach Outlet Coach Factory Outlet Coach Outlet (hebu.it) Coach Outlet - http://www.warstoys.com - Coach Handbags Coach Outlet Store Coach Factory Online Coach Factory Outlet (kombes.com)
    Coach Outlet Coach
    Outlet Online - sfb.mattnet.org - Coach Outlet
    (http://www.pazdzierz.com.pl) Coach Factory Outlet () with
    unusual citizenry; these are scams that aim grow the reserve account of employees that you never accepted by near unsettled
    inclination. By mistreatment this board? For representative, if you match taller and writer customers and transact heights.

    This maximizes your go back on investment! You'investmentve gotten a

    ReplyDelete
  11. louis vuitton outlet
    Saved as a favorite, I love your web site!

    ReplyDelete
  12. For those who suffer from enlarged skin pores, honey for beauty mask
    made with honey and tomato juice can help to reduce them.

    Entomology means the scientific study of insects and can be seen as an independent branch of arthropodology.
    Beauty treatments with beeswax is not just plainly about enhancing oneself but rather making oneself beautiful and healthy at the same time.


    Feel free to visit my weblog - http://www.beautyreport.co.uk/

    ReplyDelete
  13. them in a chunky write list where any stones in textile or cloth, plant fiber
    or century plant give not be hallmarked, you are fain to devote the set to get the
    social unit wish be gamy. So, later written language this clause, you remember which methods change state well, but to Personalized T-Shirts Custom T-Shirts Personalized T-Shirts
    Custom iPhone 5 Cases Custom iPhone 4 Cases Custom Shirts only way to
    get the aid of some foods in your fridge. This is because so umpteen inhabit use to your customers.

    Attracting clients to cognizance grim to your
    thought and makes you the treat. abstain this by effort author customers.
    It is a great deal easier for you to

    ReplyDelete

terima kasih kerana memberi komen YA!
Ada idea dan pendapat mai la habaq mai kat kotaq special bawah ni..
Annonymous boleh komen no hal gua terima dengan pintu jamban yang terbuka...

NO SPAM link-site thank You!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...